باشگاه شاهنامه پژوهان_ کتابشناخت : کتاب «روایتهای خاندان رستم و تاریخنگاری ایرانی» نوشته ساقی گازرانی با برگردان سیما سلطانی است. کتاب «روایتهای خاندان رستم و تاریخنگاری ایرانی» ۵ فصل دارد که به ترتیب عبارتاند از: زمینه تاریخی، مصادره قهرمان اوستا و پیدایش خاندان رستم، اوج قدرت سورن، پهلوانان سیستانی مظلوم، مجادله بر سر ساخت قهرمانان و ضدقهرمانان. پادشاهی سکایی-پارتی سیستان، خاندان حاکم در سیستان در روزگار باستان، خانواده سورن خانواده رستم، خانواده پارتی دیگر، بازتابهای تاریخ پارتیان در مجموعه حماسههای سیستان، عناوین بخشهای تشکیلدهنده اولین فصل کتاب هستند. در فصل دوم هم مخاطب با ۵ بخش روبروست…
امتیاز کاربر: 4.8 ( 1 امتیازات)
0
باشگاه شاهنامه پژوهان_ کتابشناخت : کتاب «روایتهای خاندان رستم و تاریخنگاری ایرانی» نوشته ساقی گازرانی با برگردان سیما سلطانی است.
کتاب «روایتهای خاندان رستم و تاریخنگاری ایرانی» ۵ فصل دارد که به ترتیب عبارتاند از: زمینه تاریخی، مصادره قهرمان اوستا و پیدایش خاندان رستم، اوج قدرت سورن، پهلوانان سیستانی مظلوم، مجادله بر سر ساخت قهرمانان و ضدقهرمانان.
پادشاهی سکایی-پارتی سیستان، خاندان حاکم در سیستان در روزگار باستان، خانواده سورن خانواده رستم، خانواده پارتی دیگر، بازتابهای تاریخ پارتیان در مجموعه حماسههای سیستان، عناوین بخشهای تشکیلدهنده اولین فصل کتاب هستند. در فصل دوم هم مخاطب با ۵ بخش روبروست که عناوینشان به این ترتیب است: تبارشناسی گرشاسپ، گرشاسپ و بنا نهادن سیستان، مجموعه بنمایههای پهلوانی، روایت دیگری از داستان / تاریخ، جای پای یک منازعه دینی.
عناوین درجشده در فصل سوم هم در ۲ بخش اصلی خلاصه میشوند که «آغاز دوره پهلوانی رستم» و «بازتابهای تاریخی» هستند. هرکدام از این عناوین، ۳ زیرمجموعه موضوعی دارند. در فصل چهارم کتاب هم ۳ پهلوان مظلوم سیستانی به این ترتیب معرفی میشوند: برزو، جهانگیر و شهریار.
پنجمین فصل کتاب هم ۴ بخش دارد که به این ترتیباند: فرامرز در قنوج، تحول در تصویر پهلوانی، فرامرز و بهمن: نبرد نهایی، بهمن الگوی ضدقهرمان.
پس از فصلهای اصلی، دو پیوست با عناوین «مجموعه حماسههای سیستانی: داستانها و دستنویسهای آنها» و «روایتهای سلطنت بهمن» نیز آمده است.
در بخشی از این کتاب آمده است :
سخن مادر برزو وقتی میگوید رستم باید از خود شرم کند که میخواهد جوانی همچون برزو را بیهیچ دلیلی بکشد، در واقع حرفِ دل مخاطب است. در نهایت هم او با اشاره به سهراب و سرنوشت او رستم را به فرزندکشی متهم میکند. این گرایش بیمارگونه رستم به فرزندکشی است که بازگشته است و بنابراین به هیچ وجه نمیتوان آن را فراموش کرد یا بخشید. و البته که این تفسیری «مردمی» از شخصیت رستم است. چنین شخصیتپردازیای از رستم در هیچ جای دیگری وجود ندارد، علت نیز آن است که داستانهایی که رستم در آنها در مقام بزرگترین پهلوان خاندان سیستان مورد ستایش قرار میگیرد، بدون شک داستانهایی هستند که از حمایت خانواده او برخودار بودهاند، حال آنکه داستانهای برزو و شهریار احتمالاً ساخته نقالانی هستند که درصدد راضی نگاه داشتن مخاطبی متفاوت بودهاند.
کتاب روایت های خاندان رستم و تاریخ نگاری ایرانی از سوی نشر مرکز منتشر شده است