خانه / خبر شاهنامه / آخرین خبرهای شاهنامه / موسیقی جایگاه ویژه‌ای در شاهنامه دارد
کلیک کنید

موسیقی جایگاه ویژه‌ای در شاهنامه دارد

باشگاه شاهنامه پژوهان _ گزارش : آندره گالستیان با اشاره به این که شاهنامه و موسیقی گفت: فردوسی در بخش‌هایی از شاهنامه به حضور ۲ هزار نفری نوازندگان در یک جمع و ارکستر اشاره کرده است. به گزارش باشگاه شاهنامه پژوهان به نقل از تسنیم، برنامه ارغنون با موضوع بررسی پیوند شاهنامه و موسیقی، با حضور آندره گالستیان پژوهشگر و مدرس دانشگاه از شبکه رادیویی گفت‌و‌گو روی آنتن رفت. آندره گالستیان در برنامه «ارغنون» با اشاره قدمت موسیقی در تاریخ ایران، گفت: بسیاری از افراد تصور می‌کنند که موسیقی از زمان قاجار یا صفوی در ایران رواج یافته است، در…

بازبینی کلی

امتیاز کاربر: 4.63 ( 28 امتیازات)
0

موسیقی جایگاه ویژه‌ای در شاهنامه دارد

باشگاه شاهنامه پژوهان _ گزارش : آندره گالستیان با اشاره به این که شاهنامه و موسیقی گفت: فردوسی در بخش‌هایی از شاهنامه به حضور ۲ هزار نفری نوازندگان در یک جمع و ارکستر اشاره کرده است. به گزارش باشگاه شاهنامه پژوهان به نقل از تسنیم، برنامه ارغنون با موضوع بررسی پیوند شاهنامه و موسیقی، با حضور آندره گالستیان پژوهشگر و مدرس دانشگاه از شبکه رادیویی گفت‌و‌گو روی آنتن رفت.

آندره گالستیان در برنامه «ارغنون» با اشاره قدمت موسیقی در تاریخ ایران، گفت: بسیاری از افراد تصور می‌کنند که موسیقی از زمان قاجار یا صفوی در ایران رواج یافته است، در حالی که موسیقی سابقه‌ای بسیار طولانی‌تر از این زمان در ایران دارد. شاهنامه فردوسی بیش از هزار سال پیش نوشته شده و در متن شاهنامه‌ فردوسی اسم بسیاری از سازهای موسیقی به صراحت بیان شده است.

این پژوهشگر افزود: از آنجایی که فردوسی در شاهنامه به موسیقی اشاره می‌کند، ما نتیجه می‌گیریم که موسیقی بسیار قبل‌تر از فردوسی و شاهنامه در ایران وجود داشته است. فردوسی در بخش‌هایی از شاهنامه به حضور ۲ هزار نفری نوازندگان در یک جمع و ارکستر اشاره کرده است.

آندره گالستیان با بیان این که موسیقی جایگاه ویژه‌ای در شاهنامه دارد، تأکید کرد: فردوسی در نگارش شاهنامه جایگاه رفیعی را برای موسیقی در نظر گرفته است. در حالت کلی فردوسی در شاهنامه به دو نوع موسیقی «بزمی» و «رزمی» اشاره می‌کند و برای هر نوع از موسیقی سازها و ابزار متمایزی در نظر می‌گیرد.

این کارشناس گفت: سازهای «رباب» و «بربت» و «رود» و «چنگ» و «ابریشم» در شاهنامه نشانگر موسیقی بزمی هستند. ساز «ابریشم» از نظر دهخدا از سازهای زه‌دار ایرانی است.

آندره گالستیان در خصوص موسیقی رزمی شاهنامه، توضیح داد: سازهای «جرس» و «شیپور» و «سنج» و «گاودم» و «کوس» و «بوق» و «کرنای» در شاهنامه نشانگر موسیقی رزمی هستند. فردوسی در شاهنامه از واژه رامشگر به معنای نوازنده و خواننده و نغمه‌پرداز استفاده کرده است. واژه‌های «سرود» و «آوا» و «نوازنده» و «آواز» به طور متعدد در شاهنامه استفاده شده‌اند.

این کارشناس موسیقی با اشاره به معنای دوگانه‌ی واژه «آواز» در شاهنامه، گفت: واژه «آواز» در شاهنامه علاوه بر معنای صدای خواننده – انسان – به معنی صدای ساز هم در نظر گرفته شده است. شاهنامه و موسیقی با یکدیگر عجین هستند.

کلیک کنید

۳ نظر

  1. دکتر بهنام کریمی

    درود
    بحث موسیقی و شاهنامه فوق‌العاده بود، بعد از یک جراحی سنگین اورژانس واقعا خستگی از تنم بیرون رفت.
    چهل سالی هت که از دوران دانشجویی شاهنامه می‌خوانم اما تا حالا به این موضوع دقت نکرده بودمو در پژوهشی هم نخوانده بودم.
    پیشنهاد می‌کنم برنامه مفصلی را در نظربگیرید و از دانشمند نامبرده شده در مقاله دعوت کنید کهنتیجه مطالعات خود را به صورت مشروح بیان کنند. بیان بی‌نظیری دارند و مطلب تازه‌ای استت.
    سپاس از شما.
    بدرود

    دکتر بهنام کریمی
    متخصص جراحی مغز و اعصاب
    نیویورک

  2. ابوالفضل احمدیان

    سلام و درود بیکران
    عالی بود و آموزنده
    پرینت گرفتم ببرم انجمن خوارزمی.
    سپاس و ارادت
    مهندس احمدیان

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

کلیک کنید
باز کردن چت
باشگاه شاهنامه پژوهان
درودبرشما

اگر برای سفارش از فروشگاه باشگاه شاهنامه پژوهان پرسشی دارید پیام خود را بگذارید


با سپاس