بازبینی کلی
باشگاه شاهنامه پژوهان _ کتابشناخت: کتاب راز رویین تنی اسفندیار نوشته سجاد آیدنلو است که از سوی نشر سخن با همکاری موقوفات دکتر محمود افشار منتشر شده است.
به روشنی می توان از نام این کتاب به کلیت آنچه در آن آمده است پی برد. رویین تنی و اسفندیار. یا اینکه چرا اسفندیار رویین تن شد.
آشیل( آخیلوس) یونانی ، زیگفرید ژرمنی و بالدر نروژی نمونه ای از رویین تنان در دیگر سرزمین ها هستند. اسفندیار، پسر گشتاسپ نیز رویین تن است. اسفندیار قهرمان جنگهای مقدس کیش زرتشتی است .مادرش کتایون، برادرانش پشوتن و فرشیدورد، عمویش زریر و پسرانش نوشآذر و مهرنوش و بهمن و طوش نام داشتهاند. او همچنین نوه لهراسب است.
اسفندیار از رویینتنان بود، در شاهنامه به چگونگی رویینتن شدن اسفندیار اشارهای نشدهاست اما در زراتشتنامه آمده است که زرتشت اسفندیار را که نوزادی بیش نبود، در آب مقدس شستوشو داد که همین سبب رویینتنی او گشت و تنها چشمانش آسیبپذیر باقیماند. اسفندیار در نبرد با ارجاسب فرماندهی سپاه گشتاسب را بر عهده داشت، و با پیروزی به نزدیک پدر برگشت اما گُرَزم پادشاه را علیه اسفندیار شورانید؛ چنانکه دستور داد اسفندیار را در دز گنبدان زندانی کنند. سرانجام اسفندیار از سوی رستم به کمک سیمرغ با تیری از درخت گز که به چشمانش برخورد کرد کشته شد. اسفندیار پهلوانی است که جز رستم هماوردی ندارد و رستم نیز با راهنمایی سیمرغ، بر او چیره می شود. از دیگر سو، اسفندیار را حامی زرتشت و گستراننده دین بهی است. اما شاید مهمترین ویژگی اسفندیار که در شاهنامه به آن اشاره شده است رویین تنی اسفندیار است. اما راز رویین تنی اسفندیار چه بود ؟
آن چه پیشتر در اینباره شنیده ایم دو روایت است :
یکی این که زردشت پس از آن که به پشوتن جامی شیر خوراند و پشوتن زندگی جاوید یافت، به اسفندیار اناری خوراند که او را روئینتن کرد.
و روایت دیگر آن است که اسفندیار به دستور زردشت در رودخانه اساطیری داهیتی آبتنی کرد و روئینتن گردید. اما چشم اسفندیار روئینه نیست، زیرا در موقع غوطه خوردن به ناچار چشمان خود را بست. سرانجام رستم به گفته سیمرغ تیری دوشاخ از چوب گز را که پیکانش آغشته به آب رز بود، به چشمان اسفندیار نشانه رفت و اسفندیار کشته شد.
اما با خواندن شاهنامه پی می بریم :که رویین تنی تنها ویژه اسفندیار نیست و پهلوانان دیگری هم دارای این ویژگی هستند.اسفندیار زره می پوشد و آسیب می پذیرد و آنگونه که می دانیم در شاهنامه درباره چگونگی رویین تن شدن اسفندیار سخنی به میان نیامده است.
سجاد آیدنلو در کتاب راز رویین تنی اسفندیار کوشیده است با گردآوری پانزده روایت و اشاره قدیمی از منابع سده پنجم تا دوره قاجار و هشت فرضیه و نظر از پژوهشگران درباره چگونگی رویین تن شدن اسفندیار و سرانجام طرح این احتمال که سبب رویین تنی اسفندیار در شاهنامه، داشتن و پوشیدن زره ویژه زخم ناپذیر بوده است از این راز پرده بردارد. بخشی از این روایات
کتاب «راز رویینتنی اسفندیار» در ۲۸۸ منتشر شده است.